Stavsnäs Sommarhamn, Stavsnäs

Båtkroksvägen 6

 • Typ: Småhus
 • Rum: 7
 • Boarea: 131 kvm
 • Tomtareal/mark: 1 730 kvm
 • Biarea: 111 kvm
 • Byggår: 1959
 • Pris: 8 495 000 SEK

Kommande visningar

Inga visningar planerade. Kontakta mäklaren för mer information

Jessica Halvardsson

Ansvarig mäklare

Bilder

Beskrivning

Välkommen till Stavsnäs Sommarhamn och denna gamla postbostad som uppfördes för postmästaren i området i slutet av 1950 talet. På detta postkontor sköttes in och utgående post tills verksamheten flyttades till den lokala matbutiken i Stavsnäs på 1970 talet. På fastigheten fanns även byns rikstelefon.

På denna idylliska fastighets möts man av en stor hörntomt delvis inhägnad av fint gammalt klassigt trådstaket och vacker syrénhäck. På tomten möts man av praktfulla knotiga äppelträd som vittnar om en svunnen tid, grusad infart, perenna planteringar med både jordgubb, rabarber och fina sommarblommor och syrén som pryder de plana fina gräsytorna.

Alla byggnader på tomten har en klassisk färgsättning med gult och gröna foder och är fördelade på en stor huvudbyggnad, ett äldre sommarhus, förrådsbod och en liten lekstuga.

Huvudbyggnaden är uppförd i slutet av 1950 talet och är fördelat på 2 bostadsplan och en inredd källare. 7 rum varav 5-6 sovrum, två helkaklade badrum, tvättstuga, bastu med relax och gästvänliga sällskapsytor.

De äldre sommarhuset är vad man tror uppförd någon gång mellan 1920-1930 talet och är fördelat på litet pentry, allrum och två sovrum. (vatten och avlopp saknas)

Förrådsbod som vittnar om tidigare utedass, sommarrum och förråd, byggåret på boden som i dag används som förråd är okänt men byggdes troligtvis samtidigt som sommarhuset.

Här är fastigheten för dig som söker ett permanent boende eller ett underbart weekend -sommarhus, väl själv!

Fastigheten ligger i hjärtat av sommarhamn med endast 140 meter ner till det lilla pittoreska bageriet och ca 300 meter från en av området barnvänliga badstrand med badbrygga och lekplats i Östersjöviken. Perfekt plats att vara på en solig sommardag.
När du snabbt behöver komplettera kyl och frys har du den lokala Ica handlaren ca 650 meter bort. Här, vid Stavsnäs Gärde finns även busshållsplats och padelbanor för den som vill motionera eller ta sig vidare in till Stockholm på ca 50 med buss 433-434.

Närmsta förskola är Talldungen i Stavsnäs som har en stor naturtomt med härliga lekytor. På Djurö finns F-9 skola och "Fyrhuset" en fritidsgård för tonåringar med inriktning cykelsport.

Stavsnäs består av tre olika delar med sinsemellan olika karaktär: Stavsnäs by, Stavsnäs vinterhamn och Stavsnäs gärde. Stavsnäs by är den äldsta delen av orten, med anor från medeltiden. Byn består av blandat permanentboende och fritidsbebyggelse som uppfördes kring sekelskiftet 1900, utefter smala slingrande grusvägar. I byn ligger den så kallade sommarhamnen (Byviken) och badstranden Östersjöviken. Söder om länsväg 222 ligger en nyare del, Stavsnäs gärde, med köpcentrum, villor, kedjehus och hyreshus för permanentboende, uppförda från 1960-talet och framåt. Stavsnäs vinterhamn, slutligen, är en året-runt-hamn anlagd på 1930-talet, som tjänar som knutpunkt för kommunikationer och lokal handelssjöfart för mellanskärgården. I hamnområdet finns omfattande parkeringsanläggningar, sjömack, marinverkstad, restaurang, godsterminal, en större gästhamn för fritidsbåtar mm.

Stavsnäs by har länge ansetts som en skyddsvärd skärgårdsmiljö och liggande detaljplan innebär en långtgående reglering av befintlig bebyggelse samt att byn i stort sett betraktas som färdigbyggd. Även för området kring vinterhamnen har en detaljplanereglering genomförts, i syfte att möjliggöra en expansion med gästhamn, vandrarhem m.m. I Värmdö kommuns långtidsplanering utpekas Stavsnäs som ett av kommunens framtida tätortscentra.

En del av Stavsnäs historia ...

Stavsnäs by omnämndes första gången i skrift 1410, och var vid den tiden sannolikt inte mer än ett par närliggande gårdar som dragit nytta av den goda jordmånen och den skyddade hamnen i Byviken. De få invånarna levde av fiske och jordbruk, och några arbetade även som lotsar. I början av 1600-talet finns byn med på lantmätaren Sven Månssons kartor över området, och hade då expanderat längs den nuvarande Allévägen. På 1844 års laga skifteskarta hade åkerskiften skapats österut bort mot Östersjöviken, på det så kallade Bottkroksgärdet. På åkrarna odlades framför allt potatis, spannmål kunde man byta sig till tack vare den rikliga tillgången på fisk.

Stavsnäs bys historiska utveckling präglas inte minst av närheten till två av stormaktstidens viktigaste seglingsleder in till Stockholm, vilka båda passerade sundet mellan Stavsnäs och Djurö (dåvarande Skepparön) där det fanns en tullbom. I det närbelägna Djurhamn fanns också en livlig örlogshamn. Även om detta läge ibland var negativt, som när den danska flottan 1612 och den ryska 1719 brände ned byn under Rysshärjningarna, så medförde handelssjöfarten i regel goda inkomster.

1865 fick Stavsnäs ångbåtsförbindelser när Ångbåtsbolaget Strömma Kanal startade reguljär trafik från Stockholm via Baggensstäket, Kolström och Strömma Kanal, vissa dagar i veckan med Sandhamn som slutdestination. I och med detta började folk från Stockholm uppföra sommarvillor, som med sina glasverandor och utsirade snickerier blev ett annorlunda inslag bland den äldre allmogebebyggelsen. 1877 tillkom en lanthandel och några år senare varmbadhuset, bägge belägna vid Byviken. Den ökande strömmen av sommargäster innebar också att två pensionat och ett hembageri startades. Varmbadhuset och pensionaten är i dag nedlagda och ombyggda till privatbostäder, medan hembageriet drivs vidare som konditori och restaurang. I den forna lanthandeln huserar sedan 1973 Skärgårdsmuseet.

I början av 1930-talet stod landsvägen ut till Stavsnäs klar och därmed fick byn också bussförbindelser. På några få år konkurrerade bussarna ut ångbåtstrafiken, som lades ned. Båttrafiken ut till öarna blev kvar och flyttades till den nyanlagda Vinterhamnen. Vinterhamnen ligger i ett blåsigt och utsatt läge vid Nämdöfjärden, vilket har den fördelen att det är lätt att gå in med större fartyg samt att isen sällan lägger sig vintertid. Allt fler sommarhus byggdes under efterkrigstiden i och kring Stavsnäs, samtidigt som traditionella näringar som jordbruk och fiske i princip upphörde. 1967 uppfördes ett köpcentrum invid landsvägen på Stavsnäs gärde, och ett större område med modern bebyggelse för permanentboende utvidgade sig successivt söderut mot Höl. I Stavsnäs by har ett fåtal modernare hus byggts i och med tomtavstyckningar.

Rumsbeskrivningar

 • Några trappsteg upp på entrétrappan till en liten altan når man entrén in till huset. Här möts man av en möblerbar hall med glaspartier i tre väderstreck och med väggar och tak klädda i vitmålad pärlspont, grå fönster och dörrfoder och på golvet är det ett vitt melerat klinkergolv med vattenburen golvvärme. En platsbyggd hatthylla och sitt bänk finns målade i vacker grå ton. Vidare från hallen når man trappan upp till övre plan samt en passage in till en inre möblerbar hall som ansluter till alla rum på entréplanet.
  I passagen mellan entré och innehall finns plats för ytterkläder och skor.
  
  Väl inne i huset har man ett stort härlig kök med fönster i två väderstreck samt utgång till en stor altan på ca 30 kvm att njuta vid.
  Köket renoverades med nya kökstommar och bänkar 2016 i lantlig stil med vita skåpsluckor och ett vitt kakel ovanför de gedigna köksbänkarna i ek. Vid diskhon finns ett fönster där man har en fin blick över trädgården på framsidan. Köket är utrustat med kyl och frys, diskmaskin, spishäll med inbyggnadsugn under och spisfläkt ovanför. Väggarna har en fin retro 50 tals tapet i sobra färger och på golvet är det klinker. I köket finns plats för ett stort matbord om så önskas.
  
  Via den inre hallen och två skjutbara dörrar i köket når man vardagsrummet. Även här med fönster i två väderstreck som ger ett fint ljusinsläpp. På golvet har man en vacker ekparkett från byggnadsåret, vitmålade väggar med en färgad fondtapet. Centralt placerat har man en murad öppen spis med insats att njuta vid.
  
  Tvärs över vardagsrum och kök har man tre rum och ett kaklat badrum.
  
  Rum 1 är ett luftigt sovrum med hel garderobsvägg och ljust målade väggar, trägolv och spotlights i taket.
  
  Rum 2 är ett genomgångsrum som i dag används som matrum och har fönster ut mot husets baksida, detta var tidigare postmästarens arbetsrum. Rummet har vitmålade väggar och trägolv.
  Rum 3 nås några trappsteg ner från rum 2 och är i dag ett finrum - extra vardagsrum, här har man en tilltagen takhöjd och fönster i två väderstreck. I denna del hade man postkontoret på 60 talet. På utsidan av huset kan man bevittna konturen av en gammal entrétrappa som då gick in till postlokalen. Rummet har vitmålade väggar och trägolv.
  
  Badrummet är helkaklat (från 2009) och är inrett med wc, tvättställ med kommod under och spegelskåp ovanför, handdukstork, duschhörna med vikbara dörrar i glas. Golvet är i mörkgrått med vattenburen golvvärme, väggarna har ett vitt kakel med grå board och en grå kaklad fondvägg bakom tvättställ och wc.
  
  Övre plan:
  
  På övre plan möts man av en mindre inre hall som ansluter till tre sovrum, en mindre klädkammare och ett kaklat badrum.
  Rum 1 till höger är det största sovrummet med brutet tak, fönster ut mot en gaveln och ett vackert plankgolv i furu tillsammans med ljust målade väggar.
  Rum 2 ligger till vänster och även här har man brutet tak, fönster ut mot andra gaveln samt ett vackert plankgolv i furu och ljust målade väggar.
  Rum 3 finns bakom trapphuset och har fönster i tre väderstreck, ett mörkt parkettgolv i Merbau och mörkt tapetserade väggar. Detta rum har även vattenburen golvvärme.
  
  Badrummet är kaklat med ett ljust melerat kakel med en board och terrakottafärgat klinkergolv med el-golvvärme. Badrummet är utrustat med wc, tvättställ med spegelskåp ovanför, spotlights i taket, handdukstork och dusch. Plats för badkar finns.
  
  2006 (färdigställt 2008) gjordes en tillbyggnad av hallen och rum 3 som ligger precis ovanför.
  
  Källarplan:
  
  Bakom en dörr i den inre hallen finns en trappa ner till källarplanet. Källardelen är i stort sett lika stor som entréplanet i yta. Från utsidan finns en trappa ner till en grovingång.
  I källaren finns en rymlig tvättstuga fördelat på två rum. I ena rummet finns bänkar och skåp samt torktumlare och i den andra delen utanför finns tvättmaskin och en duschkabin.
  Intill tvättstugan finns en bastu med plats för flera personer samt en relaxdel utanför. I relaxdelen är det klinkergolv med el-golvvärme.
  Den övriga ytan i källaren är fördelad på pannrum, två stora förrådsutrymmen (perfekt att göra om till hobby - pingisrum), två st matkällare/vinförråd. I ett av det större förrådsrummen finns även en extra kyl och frys samt en frysbox som är äldre.
  
  I det första stora förrådsutrymmet har golvet flytspaklats (endast där).
  Det andra stora förrådsutrymmet, som tidigare var en ateljé, har ett trägolv med vattenburen värme.
  
  
  Utförda renoveringar av nuvarande ägare:
  2015-2016 Inre hall samt 3 rum med nya gipsväggar, målning och tapetsering.
  2015-2016 Lagt nya golv i 3 rum, 3 nya elementskydd och nya fönsterbrädor, garderobsvägg i sovrum på entréplan. Eluttag bytta?
  2015-2016 Renoverat köket, kaklat, bytt kyl/frys, diskmaskin, ugn, spishäll, fläkt.
  2016 Ny tvättmaskin och torktumlare.
  2016 Flytspacklat golvet i källaren.
  2016 Ny luftvattenpump inkl varmvattenberedare.
  2017 Fiber indraget.
  2017 Ny el central.
  2017 Nytt yttertak inkl underlag (papp, läkt) på samtliga hus.
  2021 Ny toalettstol i badrum på övre plan.
  2022 Ny köksblandare.
  2022 Ny altandörr med 3-glas. Det finns ett 2-glas fönster kvar och det är det stora i TV-rummet.
  
  Alla el-uttag är utbytta och har på sina ställen kompletterats.

Fakta

Allmän information

 • Objektstyp: Villa (Typkod: 220)
 • Storlek: 7 rum. Boarea: 131 kvm. Biarea: 111 kvm.
 • Taxeringsvärde: Taxeringsvärdet är 4 216 000 SEK (fastställt 2021) varav byggnadsvärde 2 376 000 SEK och markvärde 1 840 000 SEK. Värdeår 1959.
 • Tomt: Tomtareal/mark: 1 730 kvm. Totalareal: 1 730 kvm.
 • Fastighetsbeteckning: VÄRMDÖ STAVSNÄS 1:884
 • UppdragsID: G43 JGB

Övriga rättigheter och belastningar

 • Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer:
 • Stavsnäs 2, Vattenskyddsområde (Beslutsdatum: 1981-09-07, Senast ändrad: 2022-06-28).
 • Planer och bestämmelser:
 • Stavsnäs 1:822 del av m.fl., Detaljplan (Beslutsdatum: 2011-12-15, Registreringsdatum: 2012-03-16, Senast ändrad: 2022-06-28).
 • Rättigheter last:
 • Avtalsservitut: LEDNING - SE BESKRIVNING.
 • Avtalsservitut: LEDNING MM - SE BESKRIVNING.
 • Avtalsrättigheter:
 • Avtalsservitut LEDNING.
 • Avtalsservitut LEDNING MM.

Byggnad

 • Byggår: 1959
 • Utförda renoveringar: Om-/tillbyggnadsår: 2006 (färdigställt 2008)
 • Byggnadssätt: Fönster: Isolerglasfönster. Utvändiga plåtarbeten: Plåt. Avlopp: Kommunalt avlopp. Vatten: Kommunalt vatten året om. Taktyp/takbeklädnad: Taktegel. Grund: Platta på mark. Stomme: Trä. Grundmur: Betong. Fasadtyp: Träfasad. Bjälklag: Trä.
 • Typ av ventilation: Självdrag.
 • Uppvärmning: Typ av uppvärmning: Värmepump luft-vatten.
 • Allmän information:
  Fastigheten är utrustad med Larm från Sektor alarm. Anläggningen kan kommas att plockas bort i det fall ny ägare ej önskar ta över abonnemanget.
 • TV/Internet beskrivning:
  Fastigheten är ansluten till Fiber
 • Radon: Radonkommentar: Radonmätning utförd 2019
 • Energideklaration: Energideklaration utförd: 29 maj 2023
  Energistatus: Energideklaration är utförd
  Specifik energianvändning: 33 kWh/m²
  Energiprestanda, primärenergital: 59 kWh/m²
  Energiklass: B

Ekonomi

 • Pris: 8 495 000 SEK. Pristyp: Utgångspris.
 • Inteckningar: Det finns 6 pantbrev om tillsammans 4 467 000 SEK.
 • Driftkostnader: Summa driftkostnad: 38 736 SEK/år. Årlig elförbrukning: 13 700 kWh/år. Elkostnad: 25 486 SEK/år. Vatten och avlopp: 10 920 SEK/år. Sotning: 330 SEK/år. Övrigt: 2 000 SEK/år.
 • Försäkring: Folksam
 • Antal personer i hushållet: 1
 • Boendekostnadskalkyl:
  Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.
 • Beskrivning av kostnader:
  Säljaren har ett bundet elavtal så driftskostnaden kan komma att ändras för ny ägare. I kostnaden för vatten/avlopp ingår även sopor.
  Kostanden under övrigt är en kostnad för Byföreningen som underhåller vägar, belysning och skötsel av gemensamma utrymmen.
  Villaförsäkring tillkommer.

Karta

Intresseanmälan

Jag godkänner att mina personuppgifter lagras hos mäklaren. Läs mer här. (GDPR) *
* Obligatoriskt